Op de locaties waar ik kook gaat het niet direct over lijnen, gezond eten of ‘zo zou je moeten eten’ en toch geven de gasten zelf spontaan aan zich lichter, energieker en goed gevoed te voelen. Ze nemen zich voor thuis ook meer zo te eten. Wat maakt dit gevoel? En hoe kun je dit gevoel thuis ook steeds meer creëren?
Biologische lokale producten met zorg uitkiezen; ik bezoek de tuinderijen en winkels in de buurt waar aandacht is voor biologische, lokale producten van goede kwaliteit. Leuk om dan toch binnen een redelijk budget te blijven. Dan maar de boodschappenlijst iets eenvoudiger houden, minder verspillen en slim omgaan met restjes. Om concreet te zijn; dan maar geen avocado’s, het bij seizoensfruit houden en bijvoorbeeld extra dessert maken, om te bewaren voor het ontbijt.
Prikkelen van de verschillende zintuigen om makkelijker met aandacht te eten. Misschien herken je het wel; als je een nieuw gerecht, een bijzonder uitziende groente of een kleurrijk aangeklede taart eet, je bewuster proeft en je aandacht er beter bij kunt houden? Hierdoor eet je ook makkelijker de juiste hoeveelheid die bij jou past, en voelt de ervaring van eten bevredigender. Daarom zorg ik er tijdens retraites voor dat de zintuigen prikkelt worden: door verschillende kleuren, smaken en texturen te gebruiken, en hierin steeds weer te verrassen.
Omgeving, regelmaat en sfeer voor ontspanning tijdens de bereiding en de maaltijd zelf. Tijdens de weken eten gasten vaak met elkaar op vaste tijden, na ontspannen activiteiten ( schilderen, sport), aan een gedekte tafel en in een natuurlijke omgeving. Ontspanning maakt het genieten van je eten en zelfs het goed verteren van je eten makkelijker. Wel nu, je kunt je voorstellen dat veel gasten zich voornemen dit thuis ook meer te creëren voor zichzelf. Wat ik alleen maar wil aanmoedigen. Vaak werkt het echter niet motiverend om met grootse voornemens naar huis te gaan, om te ervaren dat het er nauwelijks van komt. Gedragsveranderingen zijn vaak duurzamer, als je kleine haalbare doelen stelt, positieve ervaringen creëert die motiveren om er mee verder te gaan. Voor mijzelf werkt het bijvoorbeeld erg goed om af en toe een weekend thuis op ‘retraite’ te gaan, en dan bewust tijd te maken om nieuwe gewoontes, recepten en ideeën uit te proberen. Hoe vaker ik dit doe, hoe meer ik merk dat ik deze gewoontes in het dagelijkse leven als vanzelf toe pas, en het nieuwe normaal worden. Hoe zou dit voor jou werken? Bij deze een gids met een checklist, boodschappenlijst en recepten om eens een weekend bewust een ervaring thuis te creëren alsof je op retraite bent. Klik hier.
Elselien Epema is één van de vaste chefs op de retraites van FIT body & mind.
Met deze recepten kan je thuis gezond aan de slag en genieten van je eigen maaltijden. Wil je je toch liever laten verwennen met gezonde en lekkere voeding tijdens een retraite, dan ben je welkom op ons retraite centra. Kijk hier naar de retraite agenda.
Comments