door Rolf van Baalen
Yoga is geen sport, en dat zal het ook nooit worden.
Ja, je bent bij veel vormen van Yoga een fysieke inspanning aan het leveren, soms zwaar, soms minder zwaar, maar het is geen sport. Onder andere omdat er geen competitie element in Yoga zit. Je kunt niet winnen.
De houding van je buurman of buurvrouw naast je op de mat ziet er misschien mooier uit, maar dat wil niet zeggen dat het ook meer effect heeft. Want er zijn nog ontzettend veel andere dingen die meespelen tijdens het beoefenen van Yoga, die je niet direct kunt waarnemen. Denk aan:
De ademhaling.
Je gedachten.
Je energie.
Je bewustzijn.
Juist om deze redenen is het fijn om Yoga te beoefenen naast je gewone sport. Het helpt je met elementen waar tijdens het sporten minder, of helemaal geen rekening mee wordt gehouden. In deze blog daarom 7 redenen om Yoga te beoefenen naast het sporten.
1. Ademhaling controleren helpt tegen verzuring
Voor de meeste sporten heb je een goede conditie nodig. Wanneer je tegen je fysieke grenzen aanloopt, begint je lichaam te verzuren. De energieverbranding is niet meer optimaal en je raakt sneller uitgeput.
Dit kan onder andere komen door een gebrek aan zuurstof. Je kunt dit deels voorkomen door je ademhaling te optimaliseren. Yoga helpt je om beter te ademen, de volledige capaciteit van je longen te benutten en meer energie en zuurstof richting je spieren te sturen waardoor ze minder snel verzuren.
Ook bij hardlopen of andere duursporten heb je hier ontzettend veel aan.
2. Yoga helpt je om meer bewegingsvrijheid te creëren
De mate waarin je lichaam kan bewegen is bij veel sporten belangrijk. Bij creatieve sporten als voetbal en basketbal (en veel andere sporten) helpt meer bewegingsvrijheid om je beter door het veld heen te bewegen.
Betere mobiliteit en flexibiliteit van je lichaam is dus handig. En Yoga is hier een uitstekend middel voor.
3. Yoga helpt je dealen met emoties
Sport is emotie. Tijdens een wedstrijd kunnen de spanningen hoog oplopen. Het laatste wat je wilt, is je door de tegenstander uit de tent laten lokken. Hiermee speel je de tegenstander alleen maar in de kaart.
Yoga helpt je om ruimte te krijgen tussen de prikkel die je binnenkrijgt en jouw reactie daarop. Door deze ruimte reageer je niet op de automatische piloot, maar maak je een bewuste en weloverwogen keuze.
Je bent de baas over je emoties in plaats van je erdoor te laten leiden.
4. Yoga helpt je om je focus te verankeren in het hier en nu
Focus en concentratie zijn ontzettend belangrijk tijdens het sporten. Zeker als je al een paar uur op het veld hebt gestaan. Het wordt dan steeds moeilijker om er bij te blijven met je aandacht. Hierdoor is de kans op foutjes en dus ook de kans dat je de wedstrijd gaat verliezen, groter.
Als je je aandacht kunt verankeren in dit moment en je focus kunt houden, ook als je moe bent, dan helpt dit je om betere sportprestaties te leveren.
5. Yoga helpt je om naar je lichaam te luisteren
Iedere sporter heeft wel eens met blessures te maken gehad. Vervelend, en je ontsnapt er bijna niet aan. Toch wil je de kans op blessures zo klein mogelijk maken.
Dit doe je met Yoga onder andere door je lichaam sterker en flexibeler te maken. Maar niet alleen dat. Yoga helpt je ook om beter naar je lichaam te luisteren. Door je grenzen te herkennen en aan te geven, wordt de kans op blessures kleiner.
6. Yoga maakt je lichaam sterker
Yoga heeft het imago dat het alleen maar gaat om stretchen en ontspannen. Voor een gedeelte is dit waar, maar in de meeste lessen wordt je fysiek ook erg uitgedaagd. Stap maar eens een gemiddelde Hatha Vinyasa Yogales binnen en je hebt meteen een heel ander beeld van Yoga.
Het maakt je lichaam dus echt een stuk sterker én je leert de kracht die je hebt beter gebruiken.
7. Yoga helpt je om sneller te herstellen
Yoga leert je om je zenuwstelsel te beïnvloeden. Het autonome zenuwstelsel bestaat uit een ‘fight or flight’ modus en een ‘rest & digest’ modus. Het eerste is je stress systeem, en de tweede is je ontspanningssysteem waarin je lichaam uit kan rusten en herstellen.
Doordat je bewust je lichaam in ontspanning kan brengen, bevordert dit het herstel. Je lichaam moet in ontspanning komen om zich te herstellen, anders lukt dit niet. Omdat veel mensen de hele dag door chronische stress hebben, is het herstel van hun lichaam vaak niet optimaal en dit leidt tot allerlei verschillende klachten.
Daarnaast helpen de houdingen en de ademhaling om afvalstoffen uit je systeem te krijgen, wat ook helpt om je lichaam te herstellen en gezond te houden.
En als je eens zo'n retraite wilt beleven, kom dan deze zomer naar Frankijk:
28 juli - 4 aug 2018: Mindful Running: hardlopen, mindfulness en yoga - Kelly Schockman
Of neem deel aan één van de volgende retreats in Zeeland:
26 - 28 oktober: Mindful Running: hardlopen, mindfulness en yoga - Kelly Schockman
26 - 28 oktober: Mindful Biking & Yoga - Petra Hofs & Maarten Tjallingii
Lees meer blogs van Rolf van Baalen op Happy with yoga
Comments