Sjamanisme en zweethut ceremonies
Tijdens deze retraite maken we verbinding met onze essentie en de diepere verlangens in ons. Wat wil verder tot bloei komen in jou vanuit je hartsverlangen? Hierbij maken we gebruik van eeuwenoude Sjamanistische gebruiken. Lees de reviews.
Sjamanistische retraites
Zweethut weekend of retraite
Ben je benieuwd naar het mysterie van de zweethut? Ervaar deze krachtige Sjamanistische ceremonie van zuivering, transformatie en verbinding in Zeeland, als onderdeel van een retraite weekend. Ook voor mensen zonder ervaring.
Een zweethut is een bouwwerk van wilgentakken die naar elkaar toegebogen zijn. Deze 'hut' wordt afgedekt met een aantal lagen wollen dekens. Tijdens een sessie wordt de hut verhit met gloeiend hete stenen van het vuur en deze stenen worden begoten met water waardoor stoom ontstaat. Het effect is zoals in een sauna reinigend en ontspannend. Door de intensiteit van de ceremonie met sjamanistische tradities zoals muziek en zang kan het ook transformerend en helend werken.
In deze retraite gaan we de verbinding met jezelf verstevigen en laten we los wat niet meer bijdraagt. Met behulp van oude ceremonies van de natuurvolkeren transformeer je naar een nieuw en lichter evenwicht in jezelf.
In onze diepste kern huist een enorme kracht. Stil, oneindig en verbonden met het grote mysterie en moeder aarde klopt ons hart als één met al het andere. Stel je voor dat je elke dag kan leven vanuit die afstemming op je hartkracht. Hoe harmonisch zou de wereld dan zijn?
Tijdens deze dagen maken we een verbinding met onze essentie en de diepere verlangens in ons. Wat wil verder tot bloei komen in jou vanuit je hartsverlangen? We nemen je mee op sjamanistische meditatie en drumreizen om in verbinding te komen met je verlangen en je krachtbronnen. We gaan gezamenlijk de zweethut ceremonie vorm geven en we vieren tot slot je wedergeboorte.
Zweethut ceremonie
Een ceremonie gebaseerd op eeuwenoude tradities waarin we ons verbinden met onze ware natuur; de elementen van de natuur en het grote geheel waar je deel van uitmaakt. Een krachtige ceremonie van zuivering, transformatie en een diepe verbinding met je eigen wijsheid, dromen en intuïtie.
Deze ceremonie duurt een hele dag en is een co-creatie met de groep. We maken met zijn allen de ceremoniële plek klaar voor gebruik, houden een steenceremonie, steken het vuur aan, bouwen de hut op en maken gebedszakjes.
We nemen plaats in de ‘baarmoeder’ van de aarde, de donkere met dekens bedekte hut. De gloeiende stenen brengen de zuiverende hitte. Het water dat we gieten bevestigen de transformatie die plaats vindt. We vieren en danken de krachten van de natuur.
Tussen de programma’s door kun je lekker relaxen aan het zwembad, in de wellness, in een hangmat in de tuin, bij de open haard of bij het kampvuur. Daarnaast is er genoeg tijd voor een (stilte)wandeling in de omgeving, over het strand en door de duinen, zwemmen in de zee of om de omgeving te verkennen op de fiets.
Wil je meer weten over onze Sjamanistische retraites, kijk dan het filmpje van de inwijding van onze hut hieronder.
Zweethut voor mannen
Van origine was de zweethut alleen toegankelijk voor mannen, die terug kwamen van de jacht en wilden ontspannen en zich (emotioneel) wilden reinigen. Inmiddels is iedereen welkom en zijn er gemengde hutten of hutten voor alleen mannen of vrouwen. Met alleen mannen is het anders. Mannen laden hun energie op in aanwezigheid van andere mannen. Gespreksthema's zijn anders en er is ruimte voor kwetsbaarheid op mannen thema's.
Zweethut voor vrouwen
De zweethut wordt ook wel de ‘baarmoeder’ van moeder aarde genoemd. We nemen met alleen vrouwen plaats in de baarmoeder, de donkere, met dekens bedekte hut. De gloeiende stenen brengen de zuiverende hitte. Het water dat we gieten bevestigen de transformatie die plaats vindt. We vieren en danken de krachten van de natuur. De verdiepende thema's zijn vrouwen thema's die onder aanwezigheid van alleen vrouwen in volle kwetsbaarheid mogen floreren.
Vragen en antwoorden over een zweethut
Waar komt een zweethut ceremonie vandaan?
Zweethutten komen voort uit eeuwenoude tradities van de oorspronkelijke volkeren van de wereld.
Wat heb je aan in de zweethut?
Je kunt de hut in met een handdoek, sarong, badpak, zwembroek of naakt. Dus ook zonder sieraden, lenzen, ringen, amuletten, etc. Alleen dit lichaam, dat het dichtst bij de Aarde is. Maar het is geen enkel probleem als je toch graag nog iets aan wilt houden.
Hoe lang zitten we in de zweethut?
Zolang als de ceremonie duurt. Tot we klaar zijn. Meestal is dat rond de 3-4 uur, maar dat kan behoorlijk verschillen.
Maar… in de hut verlies je alle besef van tijd, dus aan deze informatie heb je niet veel… Het is niet voortdurend heet in de hut. We doen 4 rondes en tussendoor is de deur open en koelt het af, en ook gedurende de rondes zit er een opbouw in.
Mag je er eerder uit?
Als het klaar is voor je, te heet of wanneer je je niet meer prettig voelt, dan kun je er ieder moment uit. De deur gaat open en je wordt opgevangen door de vuurman of vuurvrouw. De deur gaat weer dicht en we gaan verder met de ceremonie. Als je wilt, mag je er pas in een volgende ronde weer in.
Hoe heet is het in de hut?
De temperatuur varieert gedurende de ceremonie, de rondes en ook je positie in de hut. Warmte stijgt op, dus aan de grond is het koeler. Als je zit is het warmer en als je ligt is het koeler. Het aanvoelen van de warmte wordt vooral ook bepaald door jou en de blokkades waar je tegenaan loopt.
Mag je drinken tijdens de sessie?
Je krijgt op gepaste momenten drinken aangeboden, zelf neem je geen eigen drinken mee in de hut tenzij het voor jou medisch gezien echt noodzakelijk is.
Wat als ik moet plassen?
Er zijn geen plaspauzes in de hut. Bij sommige ceremonie leiders is het toegestaan om tussen de ronden door bij de hut te plassen. Raadzaam is wel om voor de hut naar het toilet te gaan.
Kun je tijdens je menstruatie meedoen aan de hut?
Maanvrouwen zijn van harte welkom om mee te doen. Daar zijn veel verschillende visies op, maar in bepaalde stammen nemen de maanvrouwen juist een bijzondere plek in de ceremonie in. Zij mogen, na de ceremonieleider, als eerste naar binnen zodat zij hun plekje kunnen innemen op één van de vier windrichtingen in de zweethut.
Kun je tijdens zwangerschap de hut in?
Als jij geen fysieke klachten hebt, en zolang je je prettig voelt, kun je zonder veel problemen tussen de 12 en 30 weken zwangerschap met de ceremonie meedoen. Het kindje is goed beschermd tegen de hitte. En volg je lijf, als je je niet prettig voelt moet je het niet doen.
Zo ervaren deelnemers onze Sjamanistisch zweethut retraite
"Deze retraite was een ‘once in a lifetime experience’ . Een reis naar mijn essentie" - Joana
"Super tof om mijn blog van een jaar geleden terug te lezen overigens. Wat al die ervaringen mij allemaal wel niet gebracht hebben! Ik voel nu ook een bepaalde innerlijke oerkracht tijdens mijn zwangerschap die ik misschien niet had gehad als ik dit allemaal niet had meegemaakt. Zoveel vertrouwen stroomt er door mij heen!" - Carmen
zweethut sessie in Zeeland
Boek nu jouw zweethut weekend of een ander retraite weekend en ervaar wat een retraite met jou doet. Er is altijd een programma dat bij jou past. Is het je eerste retraite, kijk dan bij de yoga retreats met keuze uit retraites voor beginners of gevorderden. Een andere uitdaging voor jezelf is de stilte retraite waarin je kunt ervaren wat enkele dagen zonder spreken, telefoon of anders prikkels met je doet.