top of page

Stress, overspannen en burn-out in onze maatschappij

Wat is stress?

Je hebt positieve stress en negatieve stress. Positieve stress zorgt ervoor dat je een (top) prestatie kunt leveren. Je voelt je prettig, je hebt energie, je kunt je concentreren en vertrouwt op een positief resultaat. Duurt dit te lang dan leiden deze ‘gezonde’ stressreacties tot lichamelijke en mentale klachten. Je hebt weinig energie, je slaapt slecht, je geheugen laat je in de steek, je ziet steeds minder oplossingen en blijft piekeren. Dit is negatieve stress.

 

Vanuit de evolutie zorgt ons lichaam ervoor dat we in een levensbedreigende situatie binnen een of twee seconden klaar zijn om te vechten of te vluchten. Er gebeurt van alles in je lichaam zodat je direct kunt handelen. Stresshormonen komen vrij, je hartslag versnelt, net als je ademhaling en je spieren spannen zich aan. Je bloedglucosespiegel gaat omhoog, net als je bloeddruk, je spijsvertering stopt, alles zodat je tijdelijk alerter en sneller bent.

 

Het stresssysteem werkt instinctief en wordt dus geactiveerd zonder dat we erover nadenken of dat we ons ervan bewust zijn. Daarom beseffen we vaak niet of veel te laat dat het actief is. Tegenwoordig maakt ons stressysteem geen onderscheid meer tussen echte levensbedreigende situaties en alledaagse stress, zoals een file op weg naar een afspraak, lastige e-mails, een naar sms-je, ruzie met een partner of vriend, een boze baas, geluidsoverlast, een lastige klant. We hebben eigenlijk continue stress.

 

Omgaan met stress 

Als je stressniveau nooit helemaal omlaag gaat, zit je lichaam continue in die overlevingsstand. En dat is allesbehalve gezond. Dat heeft direct invloed op je immuunsysteem. Je krijgt minder energie, je zit minder in je vel, hebt last van slapeloosheid, je weerstand vermindert en op termijn heb je een vergroot risico op onder meer de ontwikkeling van hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten. Duurt deze situatie te lang dan loop je risico op overspannenheid en zelfs burn-out.

 

Stress is het gevoel dat je onder druk komt te staan, mentaal of fysiek en deze prikkel wordt veroorzaakt door een externe factor. En dat kan van alles zijn. Er zijn veel soorten stress; werkstress, relatiestress, geldstress, stress afkomstig van emoties of gedachtes. Werkstress staat met stip bovenaan als de slechtste vorm van stress.

 

In onze huidige drukke maatschappij kan niemand stress ontlopen. Je kunt er wèl mee leren omgaan. Om jezelf tegen stress te kunnen weren en je bewust te worden van jouw patronen is het goed om af en toe een stap terug te doen en de rust op te zoeken in de vorm van een retraite. Dat is niet alleen nuttig als je merkt dat je in een rollercoaster zit of behoefte hebt aan meer focus op ontspanning in je werk of je gezin maar ook als je overspannen dreigt te raken, overspannen bent, een burnout wilt voorkomen en zelfs of juist als je al midden in een burn-out zit.

 

Tijd voor jezelf is hierbij essentieel, het kan een burn-out voorkomen of herstellen. Dat kan zelfs al met af-en-toe een weekend (retraite). Als je je dagelijks leven met alle zorgen die daarbij horen even los kunt laten, kun je je weer verbinden met jezelf. Zo ervaar je wat belangrijk voor je is en wat niet. Aandacht, zorg, rust en natuur helpen hierbij. Je ontmoet gelijkgestemden en krijgt handvatten om deze rust in het dagelijks leven te ervaren en te integreren. Stress lost namelijk niet op met een week (end). Door onze programma’s kun je op adem komen. Je leert weer goed voor jezelf te zorgen zodat je op kunt laden en daarna weer volop in het leven kunt staan.

 

​Stress of overspannen?

Je bent overspannen als jouw spanningsklachten zo erg zijn dat je niet goed meer kunt functioneren. Je werk en het runnen van gezin en huishouden kun je even niet meer aan. Vaak heb je een paar weken nodig om te herstellen en weer in balans te komen. Maar overspannen is iets anders dan een burn-out.

 

Of een burn-out?

Bij een burn-out kun je niet meer werken en nauwelijks meer functioneren. Je voelt je lichamelijk en geestelijk totaal uitgeput. Alles kost veel energie, zelfs een telefoontje plegen of een afwas doen kan al te veel zijn. 

Een klein voorval is vaak de druppel die de emmer doet overlopen, waarna je instort. Soms letterlijk, je benen willen niet meer. Een tijdje rust nemen is niet voldoende. Je hebt deskundige begeleiding en training nodig om beter te worden.

 

Oorzaken van stress, overspannenheid of burn-out

Niet iedereen reageert hetzelfde op stress. Of je overspannen of burn-out raakt, hangt af van je persoonlijkheid en van de situatie. De situatie alleen is in ieder geval niet doorslaggevend bij het ontstaan van stress. Stressgevoelige mensen lopen een aanzienlijk hoger risico op stress gerelateerde gezondheidsklachten. Je loopt ook risico op overspannenheid of een burn-out als omstandigheden, dagelijkse irritaties en langdurige spanning zich opstapelen. Bijvoorbeeld: op jouw werk is een reorganisatie aan de gang waar je veel spanning van hebt. En dan heb je thuis een zieke partner of overlijdt een ouder.

 

Mensen die risico op overspannenheid of burn-out hebben uiten vaak slecht hun gevoelens, vinden het moeilijk om hulp te vragen en kunnen moeilijk ‘nee’ zeggen. Vaak zijn de mensen die overspannen raken of in een burn-out belanden perfectionistisch, voelen ze zich sterk betrokken bij hun werk, eisen veel van zichzelf en zijn negatief over hun eigen prestaties.

 

Stress-reductie weekend en midweek programma’s

Al ruim 10 jaar organiseren wij weekenden en (mid)weken met ontspanning, beweging en gezonde voeding. Even een stapje terug nemen om op adem te komen. Met vooral tijd voor jezelf. Voor de oprichter Peter Benders staat het vergroten van levensplezier van ieder mens centraal. Het is onze missie om een mooie plek, een kwalitatief hoogstaand programma en een (veilige) sfeer te bieden waarin jij tegen betaalbare prijs kunt komen tot ontspanning, verdieping, beweging, plezier en persoonlijke ontwikkeling.

 

FIT staat voor Free Inspirational Training: het aanbod is dan ook divers: stressreductie, yoga, mindfulness, tai chi, dans, stilte, HSP, vrouwenprogramma's, mindful running en biking en de Ice Experience. Met altijd hetzelfde motto: Alles mag en niets moet.


Wij werken met ervaren en gediplomeerde docenten, behandelaars, masseurs en chef-koks. Alle deze bestanddelen van jouw retraite worden door ons persoonlijk geselecteerd, ervaren en beleefd. Hierdoor werken wij met een team dat naar onze overtuiging de beste kwaliteit biedt.

Stress wordt in ons dagelijks leven een steeds groter probleem. Terwijl de levensstandaard in materiële zin nog nooit zo hoog is geweest is stress tegenwoordig de belangrijkste oorzaak van arbeidsongeschiktheid. Een op de vier werknemers krijgt te maken met mentale gezondheidsproblemen en een op de tien Nederlandse werknemers is in behandeling wegens overspannenheid of burn-out. Hieronder meer over stress en de oorzaken ervan. 

Een collectieve aanpak begint langzaam prioriteit te krijgen in Nederland, maar is complex. De eerste stap voor ieder mens kan vrij eenvoudig zijn.

Eerste stap in stress-reductie: een stapje terug doen

Je laat het dagelijkse leven even los, met alle zorgen om en het zorgen voor. Je verbindt je weer met jezelf, zodat je kunt ervaren wat belangrijk voor je is en wat niet. Je leert (weer) goed voor jezelf te (laten) zorgen zodat je op kunt laden en daarna weer volop in het leven kunt staan. Je luistert naar je hart en laat haar de richting wijzen. (Tekst uit een blog van Irina Verwer)  

 

Wij organiseren weekend en week trainingen met als doel je bewust te worden van jouw patronen en je de handvatten te geven om stress te reduceren. Tijdens zo'n retraite neem je tijd voor jezelf!

Stress reductie retreats

bottom of page