top of page
Tai chi & Qi-gong

Verstilling door beweging

Tai Chi is bewegend ontspannen en ontspannend bewegen. Het leert je op een milde toegankelijke wijze een groot scala aan verstillende gezondheidsbevorderende oefeningen. Het verbetert je balans. De rustige bewegingen en herhalingen brengen de gedachte tot stilte en geven de geest rust. Het leert luisteren naar en communiceren met je lichaam. Goed voor het herstellen en opbouwen van de levensenergie (qi of chi).

​

Bijzonder is de eenvoud waarmee dit wordt gedaan, de simpele, niet belastende oefeningen, die nagenoeg allemaal langzaam en met aandacht worden uitgevoerd zorgen er voor dat je snel lekker in je vel komt de zitten.

 

Door te voelen wat er in je eigen lijf gebeurt er 'oog en oor' er en verbinding mee te maken maak je ook makkelijker verbinding met een ander. Door helderder te kijken naar jezelf krijg je een helderder beeld naar de wereld om je heen. Het kan zo ook een ander licht werpen op onze persoonlijke relaties en hoe we hier in staan.

​

De betekenis van Tai Chi is te vertalen met de Yale transcriptie. Tai in de Yale-transcriptie is in het Pinyin Tài wat 'hoogste' of 'opperste' betekent. Chi is zowel 'Jí' dat 'uiterste' betekent als 'Qì' dat in het westen de nagenoeg gestandaardiseerde betekenis van 'levensenergie' of 'levensadem' heeft gekregen. Chi heeft dus binnen Tai Chi een dubbele betekenis. Het Taiji (Tai Chi) symbool geeft heel duidelijk weer hoe Yin-Yang in opperste harmonie samengaan.

 

Waarom Tai Chi?

Je leert hoe je op een aangename en eenvoudige manier kunt bewegen en daardoor ontspannen. Men leert rust te vinden in beweging en fysieke en mentale spanningen op een milde manier te voorkomen en bestrijden. De bewegingen zijn eenvoudig, zacht en rond. De bloed- en energiecirculatie verbetert zonder dat er wordt gewerkt met lange, complexe bewegingspatronen.

Door de Qi (energie) circulatie te stimuleren kan het zorgen voor een beter 'landen' na een reis, je snel 'thuis' voelen in een nieuwe omgeving, voor een frisse start in de ochtend en een betere focus op wat gedaan moet worden en nog veel, veel meer!

 

Verderop op deze pagina vind je meer informatie over verschillende stijlen en Tai Chi Choice .​

​

> Klik op de knop NAAR ALLE RETREATS om alle geplande retreats te bekijken.

> Kijk hieronder voor een overzicht van de geplande Tai Chi & Qigong retreats.

TAI CHI / QIGONG RETREATS

We hebben momenteel geen producten om weer te geven.

We hebben momenteel geen producten om weer te geven.

We hebben momenteel geen producten om weer te geven.

We hebben momenteel geen producten om weer te geven.

We hebben momenteel geen producten om weer te geven.

We hebben momenteel geen producten om weer te geven.

Stijlen

Er bestaan binnen het tai chi verschillende stijlen. Deze stijlen zijn vaak weer onderverdeeld in diverse substijlen van leraren die er hun eigen kennis, vaardigheid en ervaring aan toe hebben gevoegd. De bewegingen worden in een vaste volgorde uitgevoerd. De tai-chi beoefenaren spreken van vormen.

 

Elke stijl kent zijn eigen vormen, die van leraar op leerling worden overgedragen. Een vorm helemaal doorlopen duurt 3 tot 20 minuten. De langzame bewegingen, die vanuit de buik en vooral zeer ontspannen uitgevoerd worden, zijn kenmerkend voor tai chi.

Tai Chi Choice

is een door Martin Wessels ontwikkelde vorm, ontstaan vanuit de behoefte om eenvoud en effectiviteit vanuit Oosterse visies op beweging en ontspanning te verbinden op een voor westerlingen makkelijk integreerbare manier.

 

Tai Chi Choice is uniek in zijn soort, het bekende Yin Yang symbool wordt de Tai Chi genoemd. Tai Chi Choice biedt vele keuzes in hoe we evenwicht kunnen vinden en bewaren. Het is een balansbrenger bij uitstek. Het is niet zwaar noch fysiek noch mentaal, we leren op een speelse onze energie te gebruiken. De grote kracht van het door Martin Wessels ontwikkelde Tai Chi Choice is dat iedereen deel kan nemen!

​

Op vragen als: "hoe kunnen we op een efficiëntere manier omgaan met onze krachten binnen onze dagelijkse handelingen", of, anders gezegd: "hoe worden we ons bewust van het verschil tussen doelmatig energiegebruik en onnodig energieverbruik", krijgt de deelnemer op tastbare en toepasbare wijze antwoord. Dit alles gebeurt op een speelse, humorvolle wijze. Luchtig maar allesbehalve vluchtig!

​

bottom of page